Η Ταυτότητα της Ημέρας - Σαν Σήμερα 17 Ιουνίου


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019



168η ημέρα του έτους 
Ανατολή Ήλιου: 06:00
Δύση Ήλιου: 20:51
Πανσέληνος

Εορτολόγιο


Άγιο Πνεύμα
Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ
Άγιος Φιλονείδης Ιερομάρτυρας επίσκοπος Κουρίου
Όσιος Πίωρ
Άγιος Ίσαυρος και οι συν αυτώ Βασίλειος, Ιννοκέντιος, Ερμείας, Φιλήκας και Περεγρίνος
Όσιος Υπάτιος ο εν Ρουφινιαναίς
Όσιος Ιωσήφ ο αναχωρητής
Άγιος Alban πρωτομάρτυς Βρεταννίας
Όσιοι Ισαάκ, Κλήμης, Κύριλλος, Νικήτας και Νικηφόρος εκ Ρωσίας
Αγία Κόρη
Σύναξη της Παναγίας της Τραπεζοφόρας στο Τραπεζάκι Κεφαλονιάς
Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Λευκάδα
Σύναξη της Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών

Παγκόσμιες Ημέρες


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποιησης.



Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίουως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποιησης.

Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.


230 στρέμματα γης χάνονται κάθε λεπτό λόγω της ερημοποίησης. Γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ με στοιχεία του ΟΗΕ

Σαν Σήμερα





1462: Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής (ο ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’, αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.

1497: Στο Λονδίνο, ξεσπά η μάχη της Γέφυρας του Ντέπτφορντ, στην οποία δυνάμεις του βασιλιά Ερρίκου Ζ' απωθούν επαναστάτες από την Κορνουάλη, που διαμαρτύρονται για τους αβάσταχτους φόρους.

1579: Ο Φράνσις Ντρέικ αξιώνει για την Αγγλία μία γη στην Καλιφόρνια που ονομάζει «Νέα Αλβιώνα».

1773: Ιδρύεται η πόλη Κούκουτα στην Κολομβία

1789: Γαλλική Επανάσταση: Στη Συνέλευση των Γενικών Τάξεων, οι εκπρόσωποι της Τρίτης Τάξης, που αντιπροσωπεύουν το 98% του λαού, αυτοανακηρύσσονται Εθνική Συνέλευση, με στόχο να αποσπάσει προνόμια και εξουσία από το βασιλιά, Λουδοβίκο ΙΣΤ'. Μαζί τους συμπαρατάσσονται ευγενείς και κληρικοί. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ κλείνει την αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

1831: Εκτυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1837: Ο Αμερικανός εφευρέτης, Τσαρλς Γκουντγίαρ, λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον βουλκανισμό του ελαστικού.

1863: «Ιουνιακά»: Βίαιες συγκρούσεις με 200 νεκρούς στην Αθήνα. Πρόκειται για οπαδούς των παρατάξεων, που κατά το πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης, αποκαλούνται «Ορεινοί» και «Πεδινοί». Οι πρώτοι, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Κανάρη, εκφράζουν το Γαλλικό και το Ρωσικό Κόμμα. Οι δεύτεροι, με το Δημήτριο Βούλγαρη, ακολουθούν το Αγγλικό Κόμμα.

1885: Το άγαλμα της ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.

1900: Φωτίζονται με φωταέριο κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

1917: Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση Βενιζέλου δηλώνει ότι θεωρεί την Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση στο πλευρό των συμμάχων.

1924: Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6-8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή.

1925: Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο με το οποίο απαγορεύονταν η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο. Ωστόσο, τόσο η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, η φασιστική Ιταλία το 1935, κ.α. χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.

1937: Ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωάννης Συκουτρής κατηγορείται για αθεϊσμό για τον πρόλογό του στο Συμπόσιο του Πλάτωνα

1940: Λαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούνται από τις 17-21 Ιούνη στη Λετονία και την Εσθονία.

1944: Η Ισλανδία ανεξαρτητοποιείται από τη Δανία.

1946: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ' Ψήφισμα «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», δηλαδή των κομμουνιστών. Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν. Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Την αμέσως επόμενη ημέρα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1950: Στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο Ρίτσαρντ Λέισλερ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού.

1952: Ιδρύονται στη Λάρισα δυο εργοστάσια κατασκευής δημοσιογραφικού χάρτου από το άχυρο του Θεσσαλικού Κάμπου.

1953: Διαδηλώσεις της 17 Ιουνίου στην Ανατολική Γερμανία εναντίον της κομμουνιστικής ηγεσίας. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1962: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος σε πέντε χρόνια θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλής, κάτι το οποίο δεν συνέβη ...

1964: Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Δομάζος - Νεοφώτιστος). Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος Ελλάδος αναδεικνύεται η ΑΕΚ άνευ αγώνος.

1972: Πέντε άντρες του Λευκού Οίκου συλλαμβάνονται, ενώ προσπαθούν να τοποθετήσουν σύστημα παρακολούθησης στο εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Γουοτεργκέιτ της Ουάσινγκτον. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρίσκονται ασύρματοι, φωτογραφικές μηχανές, διαρρηκτικά εργαλεία και συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Έπειτα από έρευνες αποκαλύπτεται σύνδεση με τον Λευκό Οίκο και την κυβέρνηση του Ρ. Νίξον (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα). Το σκάνδαλο που ακολουθεί, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Νίξον το 1974.

1973: Στον τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Ελλάδος ο Ολυμπιακός νικά στο Στάδιο Καραϊσκάκη με 1-0 τον Παναθηναϊκό.

1979: Η διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι το κυρίαρχο θέμα του αθηναϊκού Τύπου.

1982: Ανακαλύπτεται κάτω από τη γέφυρα Μπλακφράιαρς του Λονδίνου το πτώμα του «Τραπεζίτη του Θεού» Ρομπέρτο Κάλβι. Ο Κάλβι προΐστατο της τράπεζας του Βατικανού Banco Ambrosiano, που χρεοκόπησε.

1982: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αποκαλεί τη Σοβιετική Ένωση «Αυτοκρατορία του Κακού».

1991: Η Βουλή της Νότιας Αφρικής, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί, ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του Απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.

1994: Ξεκινάει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

1998: Θύματα άγριου ξυλοδαρμού από μέλη της Χρυσής Αυγής που είναι οπλισμένα με καδρόνια, πέφτουν οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης και ο αδιόριστος φιλόλογος Γιάννης Καραμπατσόλης, σε καφενείο απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια. Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο», εναντίον του οποίου οι συνήγοροι των θυμάτων θα καταθέσουν μήνυση. Ο Ανδρουτσόπουλος θα καταδικασθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε 21 χρόνια κάθειρξη.

2002: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, κατέπεσε στο όρος Βίγλα της Ανάφης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες. Δεύτερο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο της τραγωδίας και ανέσυρε τα πτώματα. Το αεροσκάφος χάθηκε στις 2:15 τα ξημερώματα, καθώς εκτελούσε πτήση από την Ανάφη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ασθενή προκειμένου να τη μεταφέρει στη Ρόδο και κατευθύνθηκε βόρεια αντί ανατολικά. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν πέντε ώρες αργότερα στα βουνά της Ανάφης.

2004: Κλείνει η πολύκροτη δίκη του Μαρκ Ντιτρού στο Βέλγιο με το σώμα των ενόρκων του αρμόδιου κακουργιοδικείου της Αρλόν να κρίνει το διαβόητο παιδεραστή ένοχο για απαγωγή και βιασμό έξι ανήλικων κοριτσιών, καθώς και για τη δολοφονία ενός εξ αυτών.

2012: Διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου επειδή στις προηγούμενες εκλογές του Μάιου του ίδιου έτους δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της βουλής. Στις εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και το 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είχαν ποσοστά μικρότερα του 8%. Τα αποτελέσματα: ΝΔ 29,66% (129 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 26,89% (71), ΠΑΣΟΚ 12,28% (33), Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% (20), Χρυσή Αυγή 6,92% (18), ΔΗΜΑΡ 6,26% (17), ΚΚΕ 4,50% (12). Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκρότησαν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήσεις

1239: Εδουάρδος Α', βασιλιάς της Αγγλίας

1682: Κάρολος ΙΒ, που ανέβηκε στο θρόνο της Σουηδίας σε ηλικία 15 ετών.

1818: Γεννήθηκε ο Γάλλος συνθέτης, Σαρλ Φρανσουά Γκουνό, που μετέφερε στην όπερα το “Φάουστ” του Γκαίτε

1870: Ιωάννης Γρυπάρης, ποιητής και λογοτέχνης, στη Σίφνο

1882: Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ρώσος συνθέτης και πιανίστας

1888: ο Γερμανός στρατηγός και θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν, ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου».

1898: Μάριτς Έσερ, Ολλανδός ζωγράφος

1900: Μάρτιν Μπόρμαν, Γερμανός αξιωματούχος των ναζί

1917: Ντιν Μάρτιν, Αμερικανός ηθοποιός

1920: Φρανσουά Ζακόμπ, Γάλλος βιολόγος που το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Διακρίθηκε για την έρευνά του στο γενετικό έλεγχο των ενζύμων, τους γενετικούς μηχανισμούς των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών) και γενικότερα στη μοριακή βιολογία. (Θαν. 19/4/2013)

1929: Τίγκραν Πετροσιάν, Σοβιετικός σκακιστής

1936: Κεν Λόουτς, Βρετανός σκηνοθέτης

1940: Τζορτζ Άκερλοφ, Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας

1942: Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, Αιγύπτιος διπλωμάτης και νομπελίστας. Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

1943: Μπάρι Μάνιλοου, Αμερικανός μουσικός

1974: Ευαγγελία Ψαρρά, τοξοβόλος

1985: Μάρκος Παγδατής, Ελληνοκύπριος τενίστας

Θάνατοι

1631: Μουμτάζ Μαχάλ, σύζυγος του μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’, ο οποίος προς τιμήν της δημιούργησε μεγαλόπρεπο μνημείο, το γνωστό Ταζ Μαχάλ

1696: Ιωάννης Γ' Σομπιέσκι, βασιλιάς της Πολωνίας

1762: Προσπέρ Ζολιό ντε Κρεμπιγιόν, γάλλος λογοτέχνης

1771: Γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους στο Ηράκλειο, ο Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης), κρητικός αγωνιστής, αρχηγός της εξεγέρσεως των Σφακίων

1898: ο Βρετανός ζωγράφος, Έντουαρντ Τζόουνς.

1974: Πάμελα Μπρίτον, ηθοποιός

1986: Κέιτ Σμιθ, τραγουδίστρια

2002: Φριτς Βάλτερ, γερμανός ποδοσφαιριστής

2007: Τζιανφράνκο Φερέ, ιταλός σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 15/8/1944)

2009: Πάτρικ Φάροου, αμερικανός γλύπτης, αδελφός της ηθοποιού Μία Φάροου

2009: Ραλφ Ντάρεντολφ, Γερμανός κοινωνιολόγος (Γεν. 1/5/1929)

2014: Σάσα Καστούρα, ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 8/10/1940)

Πηγή: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr, atexnos.gr, emvolos.gr, saint.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάνος Χατζιδάκις: Αποφθέγματα

Βολταίρος: Αποφθέγματα

Μαλβίνα Κάραλη: Αποφθέγματα