Η Ταυτότητα της Ημέρας - Σαν Σήμερα 16 Ιουνίου



Κυριακή 16 Ιουνίου 2019


167η ημέρα του έτους 
Ανατολή Ήλιου: 06:00
Δύση Ήλιου: 20:51
Σελήνη 13 ημερών

Εορτολόγιο


Κυριακή της Πεντηκοστής
Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός επίσκοπος
Άγιος Μάρκος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απολλωνιάδος
Άγιοι Πέντε Μάρτυρες οι εν Νικομήδεια
Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες οι Ρωμαίοι
Άγιος Μνημόνιος επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου
Σύναξη της Θεοτόκου «εν Διακοναίς»
Άγιος Ελάππας

Παγκόσμιες Ημέρες


Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα



Η αμερικανικής εμπνεύσεως Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (16 Ιουνίου 2019). Με δώρα απ' όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.
Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Γουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.


Σαν Σήμερα 


371 π.Χ: Συνάπτεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Αμέσως μετά, οι Σπαρτιάτες υπό το βασιλιά Κλεόμβροτο εισβάλλουν στη Βοιωτία, όπου κυριαρχούν οι Θηβαίοι του Επαμεινώνδα.

1487: Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και των Οίκο της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.

1586: Η βασίλισσα Μαίρη της Σκοτίας, αναγνωρίζει τον Φίλιππο Β της Ισπανίας ως κληρονόμο της.

1779: Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στη Βρετανία και αρχίζει η πολιορκία του Γιβραλτάρ.

1815: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Λιγνί, η τελευταία νικηφόρα μάχη του Ναπολέοντα πριν από το Βατερλό

1816: Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο Λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ εμπνέεται τον Φρανκενστάιν.

1836: Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στη σύνταξη της «Χάρτας του Λαού», που περιελάμβανε 6 αιτήματα - διεκδικήσεις γύρω από τις εκλογές και την εκλογική αντιπροσώπευση. Το κίνημα που οικοδομήθηκε γύρω από την «Χάρτα» έμεινε στην ιστορία ως «κίνημα των Χαρτιστών». Οι Μαρξ και Ένγκελς συνδέθηκαν με τα πιο πρωτοπόρα - επαναστατικά στοιχεία του κινήματος, στο οποίο ωστόσο, κυριάρχησαν τα μικροαστικά - ρεφορμιστικά χαρακτηριστικά.

1903: Ενα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρία Pepsi Cola εγγράφει την “Pepsi Cola” στο αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας.

1904: Ο Τζέιμς Τζόις γνωρίζει και ερωτεύεται τη Νόρα Μπάρνακλ και χρησιμοποιεί την ημερομηνία αυτή στην πλοκή του μυθιστορήματός του «Οδυσσέας», που παραδοσιακά ονομάζεται Bloomsday.

1913: Αρχίζει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1917: Ξεκινά τις εργασίες του το Α’ Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών (16/6-7/7/1917). Από τους 777 αντιπροσώπους που δήλωσαν την κομματική τους προέλευση (στους 1.000 περίπου συνολικά), οι 105 ήταν μπολσεβίκοι, οι 285 εσέροι και οι 248 μενσεβίκοι. Εσέροι και μενσεβίκοι επέμειναν στη διατήρηση του συνασπισμού με την αστική τάξη, μετά την επανάσταση του Φλεβάρη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως στη Ρωσία δεν υπήρχε πολιτικό κόμμα το οποίο μπορούσε να πάρει στα χέρια του όλη την εξουσία. «Υπάρχει τέτοιο κόμμα!» ακούστηκε μια δυνατή φωνή από τις θέσεις των μπολσεβίκων. Ήταν η φωνή του Λένιν!

1919: Η Σλοβακία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία και ενώνεται σε ομοσπονδία με τη Σοβιετική Ουγγαρία. Η Σλοβακική Σοβιετική Δημοκρατία διατηρήθηκε μόλις μέχρι τις 7/7, έπειτα από πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση.

1920: Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Συγκροτείται από 15 δικαστές που εκλέγονται για εννιά έτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνεδριάζουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το 1/3 των δικαστών ανανεώνεται κάθε τρία έτη. Για να εισέλθει ένα θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη να συμφωνούν για την παραπομπή της διαφοράς τους σ’ αυτό. Οι εκδιδόμενες αποφάσεις λαμβάνονται μυστικά και κατά πλειοψηφία και είναι υποχρεωτικές, ενώ αντίθετα οι γνωμοδοτήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Όλες οι χώρες που φέρονται να έχουν συνυπογράψει το καταστατικό του Δικαστηρίου μπορούν να παραπέμψουν σ΄ αυτό οποιαδήποτε υπόθεση. Μπορούν επίσης και να προσφύγουν και Χώρες που δεν έχουν προσυπογράψει το καταστατικό σύμφωνα πάντα με τους όρους που καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μπορούν να κάνουν μόνο κράτη και όχι ιδιώτες ή οργανισμοί (εκτός του ΟΗΕ). Σε γενικές γραμμές διαφαίνεται η τάση των κρατών να μη προσφεύγουν στο δικαστήριο λόγω της ασάφειας του Διεθνούς Δικαίου η οποία καθιστά άγνωστη την έκβαση της προσφυγής.

1920: Διεξάγεται η Μάχη στην Κερασούντα του Πόντου, όπου πέφτουν νεκροί οι Αξιωματικοί Χρ. Κουσουλάκος, Ράλλης και πέντε πόντιοι αντάρτες, ενώ τραυματίζονται άλλοι 39. Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την τοποθεσία Σόμα - Κερεσούν και Αϊβαλί - Κεμέρ.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουάσινγκτον διατάσσει το Βερολίνο να κλείσει τα προξενεία του στις ΗΠΑ

1942: Νέα κινητοποίηση των μισθωτών της Αθήνας και του Πειραιά με την καθοδήγηση της Επιτροπής Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Συνεταιρισμών (ΕΣΕΥΣ) με αίτημα τη χορήγηση λαϊκών συσσιτίων. Στη διαδήλωση μετέχουν πάνω από 20.000 υπάλληλοι, εργάτες και φοιτητές. Στην οδό Μητροπόλεως οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία και τους καραμπινιέρους. Παρά την επίθεση, ωστόσο, καταφέρνουν να φτάσουν έως τα Παλιά Ανάκτορα υποχρεώνοντας τον κατοχικό Πρωθυπουργό να διατάξει τη χορήγηση 500 τόνων πλιγούρι για τα λαϊκά συσσίτια.

1946: Ο Αστέρας Γκύζη (νυν Αστέρας Ζωγράφου) ηττάται σε φιλικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη από την Μπεσίκτας με 4-2.

1948: Σημειώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Δύο Κινέζοι καταλαμβάνουν υδροπλάνο της Cathay Pacific με 27 επιβαίνοντες, που εκτελεί το δρομολόγιο Μακάο - Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να ληστέψουν ή να απαγάγουν κάποιους από τους πλούσιους επιβάτες του. Το αεροπλάνο τελικά θα συντριβεί και θα διασωθεί μόνο ο ένας αεροπειρατής.

1949: Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Πειραιά η δίκη των 16 ΕΠΟΝιτών. Στις 1/7 εκδόθηκε απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο οι: Δημήτρης Αυγερινός, Αγγελική (Κική) Βουδούρη, Θανάσης Γκανάς, Γιώργος Γιωτόπουλος, Μπάμπης Ευσταθιάδης, Νίκος Καρράς, Αχιλλέας Λαγουρός, Νικήτας Μαραγκός, Τάκης Μπενάς, Ανδρέας Ξυφτίλης, Χρήστος Παπαγιαννάκης, Φάνης Πασπαλιάρης, Άννα Τεριάκη, Μάνθος Τσιμπουκίδης, Βέρα Τσιμπουκίδου και Πάτρα Χατζησάββα.

1954: Ξεκινάει το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βέρνη.

1955: Στην Αργεντινή, σημειώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα από ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας κατά του Χουάν Περόν. Βομβαρδίζεται το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Αιρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 160 άντρες. Ο στρατός παραμένει πιστός και καταστέλλει την εξέγερση.

1955: Ο πάπας Πίος ΙΒ’, αφορίζει τον Περόν.

1961: Ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ βρίσκεται στο Παρίσι με τα μπαλέτα Κίροφ.

1961: Θεμελιώνεται το κέντρο Ευγενίδη, κοντά στον Ιππόδρομο.

1963: Μια ακόμη σοβιετική πρωτιά στο Διάστημα. Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί 48 περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6».

1964: Καταψηφίζεται από Ένωση Κέντρου και Ε.Ρ.Ε. η πρόταση της Ε.Δ.Α. περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την αγορά οικοπέδων στη Νέα Μάκρη από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1976: Μία ειρηνική διαδήλωση 15.000 φοιτητών στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 νεαροί διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 200 σύμφωνα με τους διαδηλωτές (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 700 νεκρούς).

1977: Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται ηγέτης της ΕΣΣΔ.

1983: Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1991: Στην Τουρκία εκλέγεται ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.

1994: Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.

1997: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν στο Άμστερνταμ το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες, που συμμετέχουν στο ευρώ σε αυστηρή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

1998: Tέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας απειλεί τώρα όχι μόνον τους Τουρκοκυπρίους, αλλά ευθέως και την Τουρκία, αντιδρά στέλνοντας έξι μαχητικά F16 στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα.

2004: Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου δίνει το δεύτερο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στην Πορτογαλία και έρχεται ισόπαλη με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας με 1-1. Τα γκολ σημειώνουν οι Μοριέντες (28’) και Χαριστέας (66’).

2010: Το Μπουτάν γίνεται η πρώτη χώρα που απαγορεύει πλήρως το κάπνισμα.

2012: Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου δίνει τον τρίτο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στην Πολωνία και νικά την Εθνική ομάδα της Ρωσίας με 1-0. Το γκολ ο Γιώργος Καραγκούνης.

2012: Σε συναυλία των Radiohead το Τορόντο μέρος της σκηνή καταρρέει και σκοτώνει ένα άτομο.

Γεννήσεις

1313 - Βοκάκιος, Ιταλός συγγραφέας

1514 - Τζον Τσεκ, Άγγλος κλασσικός φιλόλογος

1612 - Μουράτ Δ', Oθωμανός σουλτάνος.

1723 - Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος πολιτικός φιλόσοφος και οικονομολόγος, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας με το έργο του «Ο Πλούτος των Εθνών». (Θαν. 17/7/1790)

1801 - ο Γερμανός μαθηματικός και φυσικός Χούλιους Πλάκερ

1829 - Τζερόνιμο, αρχηγός της φυλής Απάτσι.

1890 - Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, Άγγλος ηθοποιός, ο λιγνός του κωμικού διδύμου Χοντρός και Λιγνός. (Θαν. 23/2/1965)

1897 - Γκέοργκ Βίτιχ, Γερμανός χημικός και νομπελίστας.

1902 - Μπάρμπαρα Μακ Κλίντοκ, Αμερικανίδα γενετίστρια και νομπελίστρια.

1918 - ο γιατρός ερευνητής επιστήμονας Γεώργιος Κοτζιάς.

1934 - Ουίλιαμ Σαρπ, Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας.

1952 - Γεώργιος Παπανδρέου (νεότερος), πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπουργός εξωτερικών από το 2009.

1973 - Νίκος Μαχλάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1978 - Αργύρης Αγγέλου, Έλληνας ηθοποιός.

Θάνατοι

1464 - ο Φλαμανδός ζωγράφος, Ρότζερ βαν ντερ Βάιντερ

1686 π.Χ. - Χαμουραμπί, βασιλιάς των Βαβυλωνίων και μέγας νομοθέτης. (Γεν. 1728 π.Χ.)

1752 - Τζόζεφ Μπάτλερ, Άγγλος φιλόσοφος

1858 - Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζον Σνόου. Θεωρούμενος ως ένας εκ των πρωτοπόρων της επιδημιολογίας, ο Σνόου εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού.

1939 - Τσικ Γουεμπ, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1944 - Στα Χανιά της Κρήτης οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν το Γραμματέα της Περιοχής Κρήτης και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλη Κτιστάκη.

1944 - ο Γάλλος ιστορικός Μαρκ Μπλοκ

1945 - Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμο Αθανάσιος Κλάρας, Έλληνας αντάρτης, στέλεχος του ΚΚΕ και ηγέτης του ΕΛΑΣ (Γεν. 27/8/1905)

1958 - Ίμρε Νάγκι, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

1969 - Χάρολντ Αλεξάντερ, Άγγλος στρατιωτικός

1977 - Βέρνερ φον Μπράουν, Γερμανός επιστήμονας, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν τη τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, ο Μπράουν είχε κατασκευάσει τους πυραύλους V-2, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κατά του Λονδίνου και της Άντβερπ (Βέλγιο), σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 9.000 ανθρώπους. (Γεν. 23/3/1912)

1988 - ο ηθοποιός Κιμ Μίλφορντ

2003 - Γκέοργκ Χένρικ φον Βριγκτ, Φινλανδός φιλόσοφος

2012 - Τιερί Ρολάν, Γάλλος αθλητικογράφος και σχολιαστής

2017 - Χέλμουτ Κολ, Γερμανός πολιτικός, καγκελάριος 1982 - 1998 (Γεν 3/4/1930)


Πηγή: saint.gr, newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr, atexnos.gr, emvolos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάνος Χατζιδάκις: Αποφθέγματα

Βολταίρος: Αποφθέγματα

Μαλβίνα Κάραλη: Αποφθέγματα